România ar putea produce mai multă energie electrică din surse naturale, dacă legea privind finalizarea hidrocentralelor construite în arii naturale protejate va fi votată de Parlament. Daniel Zamfir, inițiatorul actului normativ, susține că, în această criză energetică pe care o traversăm, orice megawatt produs este vital pentru România și-i acuză pe activiștii de mediu care se opun că nu au argumente serioase, iar în spatele lor ar exista interese ascunse.
Proiectul legislativ a fost redepus la Senat, după ce prima variantă a fost declarată neconstituțională de Curtea Constituțională a României, deoarece existau diferențe majore între forma adoptată de camera superioară și cea de la Camera Deputaților, în calitate de for decizional.
Dacă legea va fi votată și promulgată, aceste hidrocentrale ar trebui să fie finalizate până la 31 decembrie 2025.
“Vreau să explic un lucru pentru iubitorii de mediu, eu însumi fiind un iubitor de mediu, fără doar și poate. Noi am zis așa. Am constatat că există o serie de obiective hidrotehnice, centrale, începute unele de pe vremea lui Ceaușescu, altele ulterior, care, din diverse motive, nu au mai fost terminate, fie din motive financiare, fie din motivele acestea de documentație de mediu.
S-a întâmplat următorul lucru, în 2007, când am aderat la Uniunea Europeană, am fost obligați să delimităm și aceste arii protejate… situl Natura 2000, dacă vă aduceți aminte. Aceste arii protejate am constatat că au fost desemnate extrem de neclar. În primul rând, faptul că nu s-a deplasat nimeni acolo, la fața locului, să vadă că în aceste situri, în aceste arii naturale protejate sunt aceste obiective construite și s-au trasat ariile neținând cont că există aceste hidrocentrale începute, unele dintre ele realizate în proporție de peste 90%.
Și atunci ce am spus? Ce vreau prin această lege? Scoatem din suprafața de arii protejate perimetrele acestor hidrocentrale, cu drumurile de acces limitrofe și le compensăm cu aceeași suprafață, în altă zonă. Adică nu diminuăm în niciun fel suprafața totală de arii protejate pe care România a declarat-o la Bruxelles, dar nu putem să lăsăm aceste obiective neterminate, obiective în care statul român a băgat peste un milliard de euro, suntem în situația în care trebuie să ne producem energie electrică și asta este și energie nepoluantă, energie verde, energie hidro, doar pentru că niște organizații de mediu vin cu niște argumente aberante, de genul că în râul Jiu trebuie să găsim răcușorul de ponoare și lostrița”, a declarat senatorul PSD Daniel Zamfir, la Gândul Exclusiv.
Conform președintelui Comisiei economice din Senat, au existat discuții cu reprezentanții ONG-urilor de mediu care au propus demolarea acestor capacități de producție neterminate.
“Răcușorul de ponoare e dispărut de vreo 50 de ani de acolo, lostrița nu există, nu a văzut-o nimeni în râul Jiu… Sigur că am discutat cu aceste organizații de mediu. Sigur că argumente pot exista și sunt în stare să aducă argumente pe care nu am crezut vreodată că am să le aud, dincolo de faptul că am speriat 140 de specii de păsări undeva, adică.
Lucrurile stau în felul următor: Pot eu să iau în calcul ceea ce vorbesc aceste ONG-uri, să demolăm toate aceste hidrocentrale? I-am întrebat, OK, oameni buni, care este soluția voastră? Păi, zice, să le demolăm! Cum să demolăm, domnule, așa ceva? Am băgat un miliard! Păi, dacă demolăm, nu distrugem mediul acolo, când demolăm? Așa ceva se dinamitează, se aruncă în aer, cum să arunc în aer un miliard de euro pentru că nu… nisipul, haideți, domnule…
Cred că trebuie să ne hotărâm ce vrem, că nu putem să nu deranjăm o păsărică și un răcușor, care se pot duce 100 de metri mai încolo, și să avem și energie electrică. Toate țările din Uniunea Europeană s-au dezvoltat, până la urmă, făcându-și această infrastructură. Eu înțeleg, repet, orice fel de preocupare onestă, dar când constat că și în spatele acestor organizații nonguvernamentale sunt o serie de interese, venind cu argumentele astea absolut stupide, n-am cum să iau în serios lucrurile astea.
Și vă mai spun ceva, atât de simplu: păi dacă au constatat ei că în zona hidrocentralei de la Bumbești, de pe Jiu, există acest habitat, cu aceste… cu răcușorul, cu faună și floră, înseamnă că acea construcție nu a deranjat, nu-i așa, din moment ce se regăsește acum, după ce construcția e făcută. Despre ce vorbim? Dar nu aș vrea să insist foarte tare pe subiectul ăsta pentru că nu mi se pare o argumentație serioasă a lor ca să nu mai revin și asupra soluției care este cea de demolare”, a mai spus Zamfir.
Parlamentarul a explicat și care au fost cauzele pentru care legea a ajuns să fie din nou depusă pe traseul de legiferare.
“Din păcate, s-a întâmplat la Camera Deputaților, o intervenție chiar a ministrului Mediului, Tanczos Barna, care a venit cu această propunere de modificare a variantei de la Senat, ori fix acele modificări au fost declarate neconstituționale de Curte.
Și atunci am decis să redepunem proiectul, l-am redepus, în procedură de urgență, sper ca săptămâna viitoare să intre în comisiile de specialitate de la Senat, să-l trecem de Senat, și ulterior, în Camera Deputaților, să se țină cont de aceste observații ale Curții Constituționale și să nu se mai facă modificări de substanță, așa cum au fost făcute la Cameră, atunci, de ministrul Mediului.
Avem nevoie ca de aer de orice megawatt pe care putem să-l producem în România. Asta să fie limpede pentru toată lumea, nu mai avem acum timp și loc de tot felul de jocuri din astea, haideți că supărăm răcușorul, supărăm peștișorul, și noi să rămânem fără electron, știți, ăla care ne permite nouă să vorbim aici liber, permite tuturor celor care iubesc și au nevoie de internet să-l folosească.
Civilizația înseamnă și asta, cu grijă față de mediu. Și mai fac o observație: să știți că această lege nu înseamnă că de mâine și oricine poate construi în arii protejate, orice, pe acolo. Nu! Legea se referă strict la aceste hidrocentrale începute înainte de desemnarea ariilor protejate”, a mai declarat Daniel Zamfir, la Gândul Exclusiv.